Materiaalsoorten & verzorgingstips

Gladleer 

Dit materiaal wordt veel gebruikt voor het vervaardigen van schoenen. Gladleer is een bewerkte dierenhuid waarbij de nerf van de huid zichtbaar blijft. Dit materiaal is gemakkelijk in onderhoud en kan gemakkelijk opgepoetst worden. Leer heeft als grote voordeel dat het ademend is, waardoor je voeten fris blijven. Door gladleer te behandelen met een waterafstotende spray blijven je voeten ook droog als het regent. 

Je kunt je gladleren schoenen gemakkelijk schoonmaken met een droge schoenborstel, maar een licht vochtige doek is meestal al voldoende om het vuil te verwijderen. Nadat je de schoen hebt schoongemaakt kun je de schoen het beste behandelen met een (kleur)crème. Tot slot is het aan te raden de schoen in te sprayen met een protectorspray. Deze spray legt een waterdicht laagje over de schoen, waardoor de schoen langer mooi blijft. 

 

Gevet leer 

Deze leersoort heeft bijna dezelfde kenmerken als gladleer, maar is behandeld met een wax waardoor de schoen vettig aanvoelt. Schoenen gemaakt van dit materiaal zijn vaak mat van kleur. Het is belangrijk dat gevet leer onderhouden wordt met een vettige wax of wax-spray. Ook is het van belang de schoen in te sprayen met protectorspray om deze waterdicht te maken. Wij verkopen in onze filialen diverse onderhoudsproducten voor deze leersoort. 


Lakleer 

Met deze leersoort maak je een statement! De glanzende laklaag is een coating welke gemaakt is van PVC of PU. Deze leersoort is kwetsbaar en vraagt om speciale aandacht in onderhoud. Om barstjes en scheurtjes te voorkomen kun je de schoen het beste behandelen met een speciale lakschoen olie of crème die het leer soepel houdt. Lakschoenen hoeven niet te worden ingespoten om ze waterdicht te maken, hiervoor zorgt de laklaag. Door deze laag ademt het leer niet, het is daarom belangrijk lakschoenen goed te ventileren. 

 

Suède en nubuck 

Suède is de buitenzijde van de dierenhuid en heeft een zogenoemde ‘langharige vleug’. Deze leersoort heeft een geborstelde structuur en voelt zacht aan. Nubuckleder is ook de buitenzijde van de dierenhuid, is licht geschuurd en heeft een fluweelachtige uitstraling. Beide leersoorten zijn kwetsbaar voor water, vuil en verkleuring, het is daarom belangrijk ze goed te onderhouden. 

Vlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen met een speciale vlekkenspray voor nubuck en suède of een speciale vlekverwijderaar. Dit is een soort gom waarmee je met de platte kant over de vlek wrijft met een ronddraaiende beweging. Met een suède/nubuck borstel zijn de gumdeeltjes gemakkelijk te verwijderen. Suède en nubuckleer zijn kwetsbaar dus wees voorzichtig met gommen om beschadigingen aan het leer te voorkomen! 

Het is heel belangrijk suède en nubuckleer te beschermen tegen water en vuil. Dat doe je door de schoenen in te sprayen met protectorspray voor nubuck en suède. Breng de spray liever aan in een paar dunne lagen dan alles in een keer in te sprayen. 

Zoals hierboven al genoemd zijn beide leersoorten gevoelig voor verkleuring. Er zijn diverse kleurherstellende producten te koop om eventuele verkleuringen te herstellen. 

 

Metallic leer 

Metallic is een speciale coating die een medium hoogglans geeft aan schoenen. Deze leersoort is vergelijkbaar met lakleer en het is daarom belangrijk deze goed te onderhouden. Spray metallic schoenen daarom altijd goed in met een combi verzorgingsspray, hiermee bescherm je het leer tegen vuil en maak je het leer waterafstotend. 

 

Mat leer 

Mat leer is de buitenzijde van de dierenhuid en wordt niet geschuurd, zoals nubuck of gefinisht, zoals gladleer. Mat leer krijgt een verrijkende behandeling en is vaak licht met een wax (bijenwas) behandeld.

 

Canvas/ Textiel 

Schoenen van canvas of textiel zijn gemakkelijk te reinigen. Een vochtig doekje en een beetje milde zeep zijn vaak voldoende om de schoen te reinigen. Belangrijk is om schoenen van textiel of canvas niet in de zon of op de verwarming te drogen. Hierdoor kan het materiaal beschadigen door te snelle droging. 

 

Witte schoenen 

Super hip en al een aantal jaar niet meer weg te denken uit het modebeeld, de witte schoen. Wit wordt helaas wel veel sneller vies. Het is daarom belangrijk om witte schoenen goed te beschermen tegen water en vuil. Hiervoor kun je het beste een beschermingsspray gebruiken, geschikt voor alle materialen.